Миямото Мусаши - майстор на меча, превърнал се в легенда.

Go down

Миямото Мусаши - майстор на меча, превърнал се в легенда.

Писане  Бухтичка on Съб Сеп 06, 2008 6:47 am

Всички, които са гледали великолепно направения филм на Инагаки "Мусаши" с Тоширо Мифуне в главната роля и преди това са прочели едноименната книга на Йошикава, вероятно са очаровани. На книгата е присъща подобаващата на един роман пъстрота на образите, но баналността на повествованието малко отегчава.

Отсъства преди всичко каквато и да е информация за търсенията на Мусаши(изтинското му име е Шинмен Мусаши но Ками Фундживара но ген Шин, впуснал се по пътя на меча, или някакво сведение за неговата индивидуална тактика. От друга страна, много трудно западният човек, бил той и познавач на японската култура, би могъл да разбере стратегията на Мусаши и особено тази, която той описва в "Го Рин Но Шо" ("Ръкописът на петте пръстена").

Интересно е да се узнае, че в битките срещу рода Йошиока всеки път Мусаши използва различна тактика. Срещу Деншичиро той преднамерено закъснява. На втория противник му замръзват ръцете (което много затруднява боравенето с меча) и за да се стопли, той пие саке и се напива. Класическа хитрост на Мусаши е да закъснее, за да изнерви противника, но той не прави грешката да използва тази тактика постоянно.

За третия дуел (необяснимо защо представен като втори във филма на Инагаки) с клана Йошиока, той пристига по-рано и дори скицира изгледа, изразявайки така своята съвършена концентрация и пълна откъснатост от обстоятелствата. Това същевременно ще му позволи да анализира географски района и да изгради стратегия: той забелязва къде ще бъдат разположени "тепо" (старинни японски мускети), за да унищожи първоначално тях преди разполагането на противника да е завършило. Не знаем много и за бляскавата победа на Мусаши срещу Байкен, майстора на "кусаригама" - опасен и ефективен срещу всяко друго оръжие инструмент, съставен от сърп и верига, завършваща с желязна топка. От историческа гледна точка има две версии. Първата: Байкен не е успял да застане в позиция, тоест да развърти веригата и да задържи Мусаши на разстояние. Нашият герой измъква мълниеносно своя "вакизаши" (къс меч) и го пронизва мигновено. Втората версия разказва как Мусаши се е престорил, че отстъпва, и е привлякъл така Байкен в близката гора, за да го затрудни и да му попречи да развие дългата верига. Тук Мусаши подмамва противника си да я пусне в ход и тя се увива около дънера на едно дърво. Вече нищо не му пречи да разсече съперника си.

_________________
avatar
Бухтичка
Admin

Брой мнения : 41
Age : 25
Местожителство : В кошмарите ти
Registration date : 03.09.2008

Вижте профила на потребителя http://ninjafighters.site-forums.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите